dilluns, 18 de març de 2013

Resultats de la Campanya 2012

Campament de la SIS al Valle de las Moñetas, Picos de Europa


Lluny de les exòtiques platges plenes de gent, ja fa temps que la SIS té una alternativa molt més interessant on passar l’estiu: la Campanya de Picos de Europa. Allà cada dia la boira puja i baixa i nosaltres tenim la possibilitat de fer grans caminates carregats com rucs, mullar-nos sota la pluja, perdre'ns dins la boira pixanera i, sobretot, gaudir de la cuina d’alta muntanya.  
A part de tot això també hi fem espeleologia, si més no ho intentem...


Prospeccions properes a la zona del Cuchallón de Villasobrada

El Llagu de las Moñetas

En breu començarem a preparar la Campanya 2013, però abans volem repassar els resultats obtinguts l’estiu passat. Desprès d’uns mesos organitzant dades, dibuixant topografies i redactant la memòria, volem compartir amb vosaltres els resultats aconseguits en el 2012 i fer-ne difusió.Heliporteig realitzat a Pandèbano


La campanya es va realitzar del 21 de juliol al 11 d’agost al Valle de las Moñetas (Picos de Europa) i un any més varem comptar amb la participació de membres del Grupo Espeleológico Polifemo i el GES Montañeiros Celtas


Com també ja va sent habitual, varem realitzar el transport del material al campament amb un helicòpter compartit amb d’altres grups i això per nosaltres sempre és un punt de contacte i retrobament  molt enriquidor. 
Els resultats obtinguts inclouen la localització de cinc noves cavitats i la descoberta de 430 m de conductes subterranis. També s’han localitzat continuacions en passatges que ens permetran explorar més galeries i pous en pròximes campanyes. A continuació podeu trobar un breu resum de les principals cavitats treballades i un “enllaç” on llegir i descarregar la Memòria 2012 al Valle de las Moñetas (Picos de Europa).

  • A la Torca del Mogu, s’hi ha realitzat dues escalades a 400 m de profunditat i hem explorat una via paral·lela al pou principal a la mateixa alçada. En total s’hi han descobert i topografiat  140 m de passatges que corresponen a una galeria molt curta i un pou de 102 m. (El seu desenvolupament total és de 1.100 m i el desnivell de 602 m, esperem continuar l’exploració en properes campanyes.)

  • Al Sistema de San Juan de la Cuadra (El Cueto) s’hi ha realitzat dues escalades de 8 i 40 m que ens han permès localitzar una continuació dins la cavitat a 410 m de profunditat. La topografia ha augmentat 90 m deixant el desenvolupament total a 1.337 m i un desnivell de 443 m, la seva exploració continua en curs.
  • El JM-21, localitzat en la campanya 2011 i situat al H.ou de los Machos, s’ha començat la seva exploració, pendent de topografiar estimem que el desenvolupament aproximat és de 150 m i el seu desnivell, també estimat, de 100 m.

  • Aquest any també hem revisat de nou algunes cavitats ja explorades, en destaquem la Torca del H.orcáu Las Grayas on s’hi ha realitat una escalada de 11 m, s'ha trobat una continuació a la part més profunda i se'n ha realitzat una nova topografia. També s’ha instal·lat i topografiat de nou la Torca del Llagu fins a 180 m de profunditat.

  • Gràcies al treball de prospecció també s’han localitzat cinc noves cavitats: JM-40, 41, 42 i 43 al H.ou de las Moñetas i la HI-63.


Inici del pou de 100 m a la Sima del Llagu
Rampa que condueix a la sala gran de la Torca del H.orcáu de las Grayas

Aquí teniu una visualització directe de la Memòria de Campanya 2012 amb més detalls, topografies i informació. (Aquesta memòria està penjada al Scrib de la SIS, en aquest espai virtual també hi podeu llegir i descarregar d’altres memòries i publicacions de la secció).Per acabar voldria felicitar a tots els companys i companyes que van pujar al campament: la vostra participació, implicació i amistat fan que aquestes campanyes siguin tan excepcionals. 

També m’agradaria agraïr a totes aquelles persones que cada any col·laboren d’una o altra manera amb la campanya. Moltes gràcies a tots!(Fotomontatge: Antonio Perez, Nono)  Alba Turmo

1 comentari:

Manel Pintos ha dit...

enhorabona per la tasca i per la constancia
farres i espeleo