dimecres, 27 de març de 2013

ESPELEOLOGIA DE PEL·LÍCULA


El passat més de setembre varem iniciar un cicle de Cinema Espeleològic on es projecten pel·lícules  i documentals vinculats amb el món de la espeleologia tant de producció pròpia com forana. 
Les sessions tenen lloc un o dos cops al mes a la Sala d'Actes del CET (normalment un divendres a les 10 de vespre). 

Superades les habituals dificultats tècniques amb el projector i els altaveus, hem vist diferents films: Alla ricerca del fiume nascosto (San Canciano, Eslovènia), El misterio de los troncos de la Cubilla (Cantàbria)... Les pel·lícules que sempre tenen molt èxit són les de producció pròpia, com la filmació en Super 8 d'una campanya a Picos d'Europa dels anys 80 recuperada i digitalitzada pel nostre company Jenar  (es va projectar el  2 de novembre amb castanyes i panellets inclosos).

Però al Number One del nostre ranking hi tenim el No-Do Operación Ojo Guareña 1958, un clàssic en blanc i negre del Setè art espeleològic.
D'altres films han estat A la Recherche du  Bonheur i les Bouches de l'Enfer, dues excepcionals pel·lícules de Martin Figuère que ens traslladen a les èpoques inicials de l'espeleologia moderna de la má de Edouard-Alfred Martel, projectades el mes de desembre o Upsala: il ghiaccio che vive i Durango, il popolo dei canyon, interessantíssims documentals de Tullio Bernabei projectats el 22 de març. El primer -realitzat el 2004- ens traslladà a la Patagònia Argentina, explorant una gran cavitat excavada a la glacera d’Upsala. L’altre documental està filmat el 2003 en un dels canyons de la regió de Durango, a la Sierra Madre Occidental (Mèxic).

La pròxima projecció serà el proper divendres 19 d'abril, el film programat és ‘Cent anys d’exploracions a l’avenc de l’Esquerrà (1908-2008)’. Un documental d'Antoni Torra sobre aquesta històrica i emblemàtica cavitat del massís de Garraf. Divendres, 19 d’abril, a les 10 de la nit, a la Sala d’Actes Àngel Casanovas.