dilluns, 13 de maig de 2013

50 ANYS D'EXPLORACIONS A UNA CAVITAT IMPORTANT


SOLENCIO EN EL RECORD

Conferència a càrrec de Joan Pallisé i Clofent.A la vessant SO de la Serra de Guara (Osca) hi ha una cavitat impressionant tant per les dimensions, com per les seves dificultats tècniques i per aquests motius ha representat una fita històrica per l’espeleologia catalana.
Solencio de Bastarás representà un veritable repte per als espeleòlegs catalans, tant pels materials i tècniques d’aquells anys, com per altre tipus de dificultats, on no hi fou exempta la col·laboració i la rivalitat entre grups.
Entre els principals protagonistes d’aquells anys hi destaquen persones clau de la moderna espeleologia catalana com Ramon Canela, del GEB de Badalona, Lluís Auroux, del SAS del CGB, o J. M. Victòria, de la SIE de Barcelona, artífex de complexos treballs topogràfics i de proeses tècniques com l’escalada a la paret SAS.
Els dies 1 i 2 de maig de 1971, 
un nombrós equip de la SIS participaren en una exploració, en la qual hi confluïren espeleòlegs
de diversos grups (GES, SIE, SIS- GIEM), en un moment en què encara es desconeixia el funcionament del sistema i en unes condicions meteorològiques poc aconsellables per l’exploració, que portaren a una ràpida inundació de la cavitat en la qual moriren tres espeleòlegs.
Des de la mseva primera exploració al Solencio, a l'estiu de l'any 1969, aquesta cavitat absessionà al nostre conferenciant Joan Pallisé, fins el punt que tot just uns mesos després del greu accident hi tornà, repetint al llarg d'anys moltes exploracions amb diversos companys i grups.
La conferència que us proposem, quaranta-cinc anys després d’aquelles primeres exploracions, exposarà
les vivències i experiències dels seus protagonistes dins aquesta inoblidable cavitat, amb voluntat que sigui quelcom més que un exercici d’enyorança dels temps passats.