NOU AVENC, EN CALCARI, A SANT LLORENÇ DEL MUNT: L'AVENC DEL PONT DE CAN PRAT



Publiquem aquesta entrada per la rellevància del descobriment... però... cal tenir present que en aquests dies, el temps és decididament dels barrancs. Sortides precioses amb amb grups encara més preciosos estan permetent als nostres companys de la SIS d'aprofundir en els barrancs i en els bons moments que se'n deriven, abans, durant i desprès.
Us vull doncs convidar a visitar aquesta entrada sobre els barrancs de Guara que van visitar la SIS fa poc i que en Joan Pladeveya il·lustra, amb el seu estil i vídeos insuperables.

Als que no ens agrada tant l'aigua... i preferim fer el gintonic, les birres o el gotet de vi... aquest cap de setmana, hem desenvolupat la visió i intuïció d'un Kurrante de la espeleo, en Lluís Hernàndez, de Matadepera, que ens va indicar i participar en el descobriment i exploració d'aquests dos nous prometedors avencs.
No cal dir que en Jaume Claverí (CMT), ha fet d'escuder d'honor, i a part de gaudir com el més primerenc dels espeleòlegs, ens ha aportat tota la ciència per a discernir entre la rellevància de la troballa.

Segurament ens precipitem, doncs haurem de repetir la descripció de les troballes i dels esdeveniments i progressions que succeiran en breu. Però l'ocasió s'ho val.


Després de la desaparició ja fa anys dels avencs de Can Sallent i de les Pedres, enclavats dins les calisses del Muschelkalk, desitjavem algun dia trobar una cavitat en aquest tipus de terreny a Sant Llorenç del Munt.
Fa un parell d'anys es va donar a conèixer una cavitat -millor dit, una esquerda- en calcari produïda per un moviment del terreny, que se'l va batejar com Avenc del Turó de Roques Blanques situat al capdamunt del turó que porta el mateix nom.
Però ara fa poc, en Lluís Hernàndez, ha localitzat dos curiosos forats prop de Can Torrella de Dalt. L'un, després de desobstruir un pas estret als 3,5 m, ha donat, momentàniament una fondària d'11 metres penetrables i 6 més de sondejats, i en breu ... visitables. Li hem posat, d'acord amb el seu descobridor, Avenc del Pont de Can Prat. L'altre forat, de boca més gran, i a poca distància del primer, solament té un metre i mig, però qui sap...!

Aquest cap de setmana de primers de juny, hem anat a visitar-los.

Els resultats de la feina, més endavant, però momentàniament aquí estan les imatges.

Desprès d'una primera exploració, en Lluís, en Jaume, en Salva i en Eduard... encara estaven il·lusionats i la segona ha donat ja els seus metres i noves esperances.

Algú fins i tot ens dóna suport logístic. (Salva, ... com tu refredes la cervesa... ningú i va arribar ben oportuna...). És lo que té tenir un avenc al pati de casa, ...

La feina va endavant,..




















Tot i ser un avenc molt modest, l'avenc trobat és, actualment, l'avenc en calcari més profund de Sant Llorens.

Podeu veure com continua l'exploració en la següent entrada del blog (2) Nou Avenc i (3) Nou Avenc, i la seva topo.

Una abraçada i fins ben aviat!!!!
Salva, Eduard i Tomàs


5 comentaris:

Anònim ha dit...

Tendríamos que decir a cota más baja. A ver sí se va a presentar alguno con 200 metros de cuerda

jguillemot ha dit...

Enhorabona pel descobriment i pels treballs que hi esteu fent. Estarem atents a la propera jugada!

Jordi G

Anònim ha dit...

Troballa molt curiosa i interessant. ¿És pel cantó de Can Torras-Can Sallent, o bé pel cantó del Turó de Roques Blanques???

Alfons R. ha dit...

Tot el que es trobi a Sant Llorenç, per petit que sigui, es important, i mes si com dieu està en roca calcarea. Bona troballa la d'aquest senyor de Matadepera i bona feina la dels primers exploradors. I també el post d'en Tomàs molt bo. Quan veurem el segon capitol?

Alfons R.

Pere Plana Panyart ha dit...

Queda clar que, hores d’ara, Sant Llorenç del Munt pot seguir donant bones sorpreses. Des de lluny m’agrego al brindis. Enhorabona SIS. Enhorabona Salva, i tots.