Campanya espeleològica a «Picos de Europa» 2018

Fotografia extreta de la Memoria de la Campanya espeleològica a «Picos de Europa» 2010

Des de fa més de 30 anys la Secció d'Investigacions Subterrànies del Centre Excursionista de Terrassa treballa en campanyes espeleològiques al «Valle de las Moñetas» al Massís Central dels «Picos de Europa», a Astúries

 

Els treballs realitzats any darrera any han donat lloc a grans descobertes que han passat a ocupar llocs importants dins del registre espeleològic estatal amb cavitats com la “Sima del Infanzón” [-361 m.] o la “Torca del Mogu” que amb [-602 m.] de profunditat ha arribat a ostentar durant molts anys el rècord de fondària d'una cavitat trobada i explorada íntegrament per membres de la nostra secció.

Aquests últims anys el perfeccionament de la tècnica en exploració i desobstrucció ha fet que la revisió exhaustiva d'antigues cavitats, moltes d’elles explorades ja pels francesos, comencés a donar els seus fruits. Així doncs, l'exploració del “Sistema de San Juan de la Cuadra” i la coneguda i prometedora “Torca del H.orcáu Las Grayas” centren últimament el nucli de les exploracions. 

De cara l’estiu del 2018 estem preparant una gran campanya per tal d'afrontar les noves descobertes que s'estan duent a terme en aquestes 2 cavitats:

SISTEMA DE SAN JUAN DE LA CUADRA [-443 m.]

Explorada ja pel francesos a finals de la dècada dels 70 i caracteritzada bàsicament pel seu gran pou d'entrada i els seus meandres sinuosos. La cavitat finalitza de moment a la capçalera d'un meandre aspirant que apareix a la part superior de la “Sala Nando” al voltant de la cota de [+/-400 m.].

Apte només per a espeleòlegs "avançats" podria donar lloc a l'última gran descoberta de la vall ja que es troba a pocs metres en planta de la “Sima del Llagu de las Moñetas” [-613 m]. La seva unió formaria un nou sistema subterrani de 4 boques i més de -900 metres de profunditat. L'objectiu doncs és prou ambiciós i molt interessant!


TORCA DEL H.ORCÁU LAS GRAYAS [-170 m. aprox.]

Explorada també ja pels francesos a finals dels 70 i caracteritzada per la seva espectacular boca que s’obre als peus del cim de l'”Escamellau”. Les intenses tasques de desobstrucció dutes a terme a la base del segon pou van donar lloc el 2012 a una gran fractura meandriforme que finalitza actualment en una finestra que apareix a la part superior de l'últim pou. 

L'accés a la finestra es realitza mitjançant una escalada NO acabada de la que falten només uns 7 metres. L'altitud en la que es troba la boca, l'amplada del meandre de la zona intermèdia i l'intens corrent d'aire present a la cavitat deixa clar que ens trobem situats a la capçalera del què creiem que és la principal cavitat del sector est de la zona. Ara per ara la cavitat és apte per espeleòlegs de nivell mig i la curta/còmoda aproximació des del campament permet que els atacs es puguin fer en un mateix dia.


Així doncs i davant d'aquests grans objectius necessitem formar un equip ben coordinat que treballi de manera paral·lela en ambdues cavitats, per la qual cosa convidem a tot aquell qui hi estigui interessat a participar-hi en les dates que es pactarien durant els mesos de juliol/agost, depenent de la disponibilitat de cada participant. 

Si hi esteu interessats us podeu posar en contacte amb nosaltres a través de la direcció de correu electrònic sisdelcet@gmail.com.

ANIMEU-VOS A PARTICIPAR-HI!!!