Sortida Matinal - AVENC DE CAN POBLA I AVENC DE LA CODOLEDA

DIA 15/2/20
Aquest dissabte passat es va fer una sortideta matinal i matinera per la zona més propera de casa, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. A les 8.30 vam quedar l’Eduard, l’Alba, el Joan, la Laura i la Mònica al punt de sortida comú de Terrassa amb l’objectiu d’aprofitar el matí al màxim i fer l’Avenc de Can Pobla i l’avenc de la Codoleda.
        L’aproximació amb el cotxe és un vist i no vist, ja que en 5 minuts deixem els vehicles als Dipòsits de Matadepera, però l’aproximació caminant fins a l’Avenc de Can Pobla ja és una altra història doncs mig carregats com els burros que pugen el menjar al Restaurant de la Mola s’ha d’arribar gairebé fins al cim de la muntanya, i just abans dels cingles on hi ha els Horts del Monjos agafar un petit trencall a l’esquerra que ens porta en 2 minuts a la boca de l’avenc, que queda ubicat just sota la Roca Colom. 

ESPELEÒLEGS/GUES: Alba, Eduard, Joan, Laura i Mònica (darrera la càmera)

Un cop situats, anem per feina i mentre uns esmorzen quatre galetes i entrepans els altres ja s’equipen i es preparen. La corda de sortida s’agafa a un arbre amb doble soca que hi ha just davant de la barana protectora, i un cop sobrepassada la barrera ens trobem uns primers metres plens de fullaraca, grava i petites pedres acumulades durant els darrers dies. L’Eduard, ràpid com el llamp, és el primer a canviar-se i en un obrir i tancar els ulls ja es perd dins la foscor del forat instal·lant. L’avenc és una rampa constant gairebé fins a baix, on fem cota de -46m després de caminar una mica per la sorprenent amplada de la planta baixa. A baix es pot fer una grimpada a l’extrem més elevat de la base, que permeten veure la zona amb més formacions de l’avenc.


El Joan i la Laura desgrimpant la zona més formada de l’Avenc

Un cop vist tot (que es veu ràpid), tornem cap a dalt, mirem rellotges i decidim que encara tenim temps d’anar a l’avenc de la Codoleda. Ara gairebé tot fa baixada, i en 25 minuts ens plantem davant del nostre segon objectiu, just sota el Plec dels Llibres. Tot i que una servidora ja ha fet l’avenc en altres ocasions, quan veig la boca em pregunto si els turrons del Nadal no em passaran factura a l’hora d’entrar o més ben dit de sortir d’aquest forat petit i incòmode.


La Laura entrant a Codoleda

Al final entrem el Joan, la Laura i la Mònica a veure aquesta petita joia. Amb un lleu contorsionisme i alçant el maluc el màxim possible es salva la posició una mica forçada de l’entrada, i un cop dins l’escletxa ja quedes penjat com un fuet a la vertical volada del pou de 15 metres. Només has de mirar cap avall amb el frontal encès per veure la bonica i enorme estalactita (considerada la més gran del Parc Natural) que ens acompanyarà paral·lelament tota la baixada del pouet.
Un cop  a baix, fem una mica l’espeleòleg/a i ens arrosseguem pels racons més estrets i fanguinosos de l’avenc, així com per l’angosta galeria est. Seguim per aquesta fins arribar a una zona de boniques colades i allà decidim no pujar per la corda  fixa que hi ha instal·lada que ens portaria a sortir per la segona boca de l’avenc, situada 11 metres per sobre de la primera boca. L’estat de la corda demana a crits un manteniment, i com que hi ha diverses flors i nusos decidim deixar la travessa per un altre dia.




Tornem enrere pel mateix lloc que per on hem baixat. A la sortida del forat, la força de la gravetat juga en contra nostra, però amb una mica de tècnica i tenint cura de no acostar massa el Croll a la part superior de la instal·lació, tots/es sortim sense massa dificultats, però amagant panxa...

MATERIAL CAN POBLA:
Cordes: 60 (m)
5 mosquetons amb xapa
1 desviador
Anclatges: spits

MATERIAL CODOLEDA:
Corda: 30 (m)
3 mosquetons amb xapa
Anclatges: spits