Cova de la Savina Penjada (Serra de l'Obac, Sant Llorenç del Munt)

Dins de les activitats de l'Espeleopringuer que acostumen a tenir lloc cada cap de setmana en el que cau un 13è del mes, aquest 13 de Maig, diumenge, tocava el 1era Edició de l'espeleopringuer del 2012. 

Vam anar a explorar una cova penjada en mig de la paret d'un pati preciós de l'Obac, un cop passat el cim del Mal Pas, a la cinglera de Matarrodona, poc abans d'arribar a la casa, passat el Mas de Puigdoure. La inexplorada Cova de la Savina Penjada.

Podreu trobar unes fotos precioses de dintre i de fora de la cova i tot luxe de detalls en la narrativa al bloc d'en Jordi Guillemot www.caudelguille.net

Vam quedar a dos quarts de nou a l'alzina del salari. En Marc va venir a donar suport a la comitiva i retornar als representants de Castellar el pessebre que vam retirar de La Castellassa.  Bona comitiva, el Quicu, en Quim, el Guillemot, el Ramon, l'Edu, el Tomàs, la Montse, el Jordi i en Marc.

L'aproximació fins a Matarodona ... té el seu que. De fet al arribar al cingle on està penjada la cova, en Eduard repetia... ens han enredat!!!! hauria estat millor anar al Mas del Farell que hauriem fet menys volta! Però que es una espeleopringuer sense pringuer? 

En Quim Solves va ser explorador visual de la cavitat des del fons del pati amb el Guillemot i en Quicu que més tard van "topografiar"

La cova té una preciosa savina a la seva boca i es com que esta a mietat de la paret del pati.... La savina penjada! En Quicu va ser qui va immortalitzar el nom.

L'Eduard va ser l'explorador que va fer la primera incursió i tot seguit en Ramon també en va ser company de descoberta i va tenir l'honor d'escollir en quin arbust instal·lavem (va triar bé).  





No penjaré aquí les fotos del volat i de la boca perquè en Guillemot ha fet un reportatge millor que el meu. La boca es d'uns tres metres d'alçada i es va tancant. Te algunes formacions, però l'espai vital es reduït... Un 4-5 metres des de la boca. 
















Al fons es va estrenyent i es crea un tub penetrable ... per gent no tant catxes com jo. 
Un conjunt de petits gorgs demostren que la sorprenent cova és "activa" i recull aigua. 

Voldria destacar la riquesa cromàtica que va des del vermell terròs fins al blanc més net.

                            Al entrar en la cavitat a mà esquerra es veu una galeria que es va tancant i que asseguraria impenetrable. Ni ho intentem....

Aquesta cova és refugi d'animals i de fet impressiona la micro fossa comú en el gorg que recull innumerables restes de petits animalons.

L'avenc continua amb un tub (en Jordi va fer alguna foto més interior) que és selectiu en el seu accés. Per tant vam utilitzar una càmera telescòpica que en Jordi de castellar, absolut MacGyver de la espeleo, ha construït amb la tecnologia d'un videointerfon... BRUTAL. Hem pogut avançar uns quants metres (7) i no es molt esperançador, les formacions continuen... i després d'un petit enxamplament, a la dreta hi ha una formació a la base que crec que faria encara més complicada la seva progressió. (al menys no s'obre... Cotinua la estretor)

Nota bioespeleologica, la cova té vida interior,... la mostra són els ossets que s'hi troben i algun petit insecte que podem fotografiar. La veritat es que si bé es de difícil accès per a nosaltres ... segur que es un cau privilegiat d'ocells o petits mamífers. En la entrada ... 





















Hi ha abelles (veure foto) a l'exterior de la cova... I l'escalfor del dia d'ahir les van despertar... és emocionant posar-se l'equip personal a la boca de la cova amb un eixam de abelles excitades. 




Dos picadetes me les vaig emportar, el Guillemot una i el Quicu les va hipnotitzar i va passar entre elles sense causar baixes ni fiblades.

La cova és humida i prova en són el microgorgs que es troben a la base de les formacions.


La foto de la entrada permet entreveure la Savina que dona nom a la cova. 


De retorn... petit piscolabis improvisat... Vam visitar l'avenc de Matarrodona i l'avenc cisterna del Mas de Puigdooure. D'aquest últim us mostro una foto del seu interior, com per a demostrar el seu origen càrstic ... i podeu observar en el seu interior un ratpenat. Cisterna si... però avenc amb piscina per altres.

Vam acabar visitant la cova de la pluja, definida segons en Quim i en Jordi com una coveta prop del coll de la Creu dels Alls (Puigdoure) i que els carboners devien obrar-ne l'entrada. Serveix com aixopluc per a tres persones i poca cosa més... 

A les 19 a casa.

En resum cova per visitar... 1 vegada. Si es possible amb espeleolegs amb habilitats de pas per estretors per confirmar que no sembla que continui.

I un fantàstic dia de descoberta de santllorens amb tres de les persones que més se'l coneixen. Per a mi el veritable plaer d'ahir: Escoltar, escoltar, escoltar.

una abraçada dels espeleopringuers!

Tomàs.