Aproximació a l'Avenc CP-1 (Tortosa, Els Ports)




Benvolguts, no se si tot el que volem explicar cabrà en un sol blog…

No.

Per tant, primera part. Perdedora aproximació a l’avenc CP-1, doncs les fotos s’ho valen i volem absolutament que la gent ho tingui més fàcil a l’hora de trobar l’avenc.


Primer, aquesta sortida es de la sèrie… ESTAMOS MUUUUUU LOCOS, deixant els nostres alterego, los efrenitos, l’equipo actimel i los TONY el gitano UNDERGROUND inadequats per a l’ocasió.  

Alguns de la SIS, dels que no publicaré els noms per no tacar la seva sòlida reputació, durant la setmana anterior vàrem decidir d’anar als Ports a fer el CP-1, i  per tant vam sol·licitar els permisos escaients a la federació. Inicialment havíem de ser 5. Les 2 hores d’aproximació i la fondària (-179 m) i les cordes necessàries per als pous (el mès gran de 31 m) ens feien anar sobrecarregats. Per aquest motiu vàrem pensar d’estar dos dies i agafar-ho amb calma. El dijous ja no erem 5, ... primer 4, i desprès 2. Qui? L’Efren i el Tomàs, l’equip “ESTAMOS MUUUUUUUUUUUU LOCOS”.

Vam decidir que hi anàvem igualment, almenys fins on arribéssim. Sortida a les 6 del matí del dissabte des de Terrassa. Puntualment jo arribo 20 minuts tard tot i haver-me llevat a les 4.50 AM. Previsió del temps... pluja....  Topos plastificades, equip revisat, cordes, teca, material fotogràfic... i una novetat... per si un cas, una funda de mà per la maquina fotogràfica per si la motxilla fa excessivament cansat el recorregut.
On està el CP-1? Els Ports Tortosa-Beseït. Mas de Barberans, Barranc de Cova Pintada.
La cerca de les UTM comença.
Trobem a la web de la SIES  una recensió de l’excursió
Trobem una professional “ficha de memòria”, molt ben feta, que ens en dona unes amb datum WGS84. N,E i Z. Sembla que no hi haurà cap problema. A més la fitxa té alguna descripció. El resum que fan és perfecte:
“Cueva muy completa por sus tres grandísimas sales, impresionantes rápeles volados, gateras con pendiente, pequeños resaltes, bonita formación Cascada Blanca, y bonita Sala de Lago. Baja hasta -180, aunque el ECG aun está explorando, Aunque exigente físicamente no tiene mucha dificultad técnica. Salimos después de 8 horas”
I vols que anem als Port sense consultar els nostres companys d’espeleologia de la zona? NO!, una visita al web del Espeleo Club deTortosa  i la secció d’espeleo i barrancs de la UEC de Tortosa. Remarcable les fotos de les gateres d’aquest últims.  i tot el reportatge fotogràfic annexat. 
AVENC amb GATERES potents. L’Efren estarà content.

Adjunto una imatge del Google Maps que fa ara molt evident el camí, però que a nosaltres ens va costar una mica més...

Arribem sense dificultat pel Barranc de Lloret, a les cases de Manel, 4 cases totes elles o destruïdes, o en construcció o com diria en Ferran Adrià, ... “desconstruïdes”,  que es troben despres de la “ganaderia” que hi ha al creuar el riu. Deixem el cotxe a la corba de carretera asfaltada que termina en una tanca a una propietat particular. Agafem tots els petates i ... comencem l’aproximació per el camí sense asfaltar. Als 200 m una cadena, i més endavant una instal·lació petita amb una placa solar. El camí és fa més estret i s’arriba a mà esquerra a un pont de llistons de fusta. El creuem i ... primer problema.
Trobem la roca amb les pintures vermelles que marquen el barranc de la COVA PINTADA. I ara la frase maleïda...”El sendero sube por el margen izdo del rio.” En aquest punt hi ha una cruïlla. Una fletxa indica el barranc, i es pot anar a l’esquerra per un camí que sembla endinsar-se cap al Barranc de Lloret i a la dreta un camí que puja i marxa més a la dreta, i que és molt temptador. Però està a la dreta!!!. Per tant tirem pel barranc amunt, intentant de anar tot a l’esquerra possible. Mirem i el mapa que annexa la “ficha memòria” i ens marca una cruïlla per sobre dels 400 metres Estem a 300,. Anem pujant.... per el barranc sec. La cosa és fatigosa, els blocs de pedra i les motxilles ens matxaquen. Decidim deixar les motxilles i “explorar” barranc amunt. Arribem fins a quota 400m, però ... hem fet alguns trams que no ens imaginem poder fer amb motxilles ni en broma. No trobem cap cruïlla. 
Tornem enradera, agafem les motxilles i tornem a la cruïlla, L’Efren prova sort a l’esquerra i jo tiro a la dreta. El camí després d’un 100 metres, girà a l’esquerra i pren alça passant a la dreta del barranc. Que vol dir “el sendero sube por el margen izdo del rio”? Em vaig perdre la classe en la que es devia explicar que el mirant la corrent del riu et poses i a la esquerra tens el margen izdo. Joder!!! No és més senzill dir, a la roca amb la pintada agafes el camí a la dreta que desprès d’uns metres fa un gir a la esquerra i encara l’ascensió del barranc?.

Estem al camí i avancem guanyant alçada, apropant-nos fins al fons del barranc on es troba la cova pintada. Trobem una font obrada i una petita bauma, i arribem al punt que anomenarem "cruïlla", on a mà dreta surt un camí feréstec cap amunt al peu d’un arbre. (NOTA: Per no liar al personal totes les coordenades les posarem com sempre en Datum european 1950) (UTM x:276292 y:4518039 alçada: 432m). Fem unes fotos i ... vist la proximitat de la cova segons les UTM de la “ficha tècnica” deixem les motxilles i anem a cercar-la. El camí puja força doncs hem de  fer 200 metres de desnivell. Pujem per una canal i ens anem desviant cap a l’esquerra, fins que pasem a la canal següent. El camí ens va pujant. I el Garmin ens va indicant un punt que no ens permet avançar més doncs hi ha la paret. Ens fem a la idea que les UTM estan equivocades. Durant la pujada hi ha una tartera. Tot el camí és de pedra, però a mà esquerra, es veu clarament una taca blanca d’uns 15 metres x 3 metres d’aquesta pedra. Era una referència de les webs. 

Ho seguim amunt i veiem un punt que podria ser la boca de la cova. El camí es força embardissat tota la estona i perdedor. Però continuem. I arribem a un punt, en el que el Garmin ens indica que la boca hauria d’estar a 80 metres.... cerquem alguna escrita que indiqui que aquest forat és l’avenc CP-1. I no en trobem cap. 



A la entrada hi ha cagades de cabres salvatges... L’Efren entra una mica. Serà aquest avenc?. Jo vaig a cercar més amunt. Ha de ser aquella boca. No tenim els paper de les webs, que estan a les motxilles. Però tenim el mòbil. Aquest zona dels ports tenen una òptima cobertura i busquem imatges de la boca. Una foto del SIES ens permet identificar la petita “esplanada” de roca per preparar-se davant la boca. Decidim que aquell ha de ser l’avenc, si o si. Però perquè no està marcat? Les preuades coordenades UTM. (x: 276296 y: 4518331 alçada: 631m).


Ho mirem més detalladament i... atenció!!! si que està marcat! .... es el CP-1!

Baixem a la cruïlla a buscar les motxilles. La baixada carrega les cames. I un cop arribat a la cruïlla, tirem amunt ben carregats. Ens repetim que som dos mulos de càrrega.  

La primera estrebada muscular em preocupa! Les següents em terroritzen. De cop les gateres ja no són un problema, el meu problema esdevé com anirà el meu cos al tenir que forçar moviments durant els aeris i el diferents pasos estrets.

A veure si al final no podré fer l’avenc! Arribem a les 15:30 a la boca! Adolorits, cansats i jo més mort que viu. 
Com podeu veure a les fotos anàvem ben carregats!

Ara cal menjar quelcom, fer estirament i recuperar-se. 
A les 16.30 hores entrem a dins. 
Si les previsions son correctes, en 8 hores estem fora. 





Continuarà... 

2 comentaris:

ESPELEO CLUB TORTOSA ha dit...

Hola soc Marcos (chusa) d'espeleo club tortosa, fa molt temps que no estem pel CP 1 voldria saber com estan els spits i si caldria fer alguna reforma de les instal·lacions.

Gracies.

Anònim ha dit...

Hola Tomàs, som un grup de tres nois que volem fer l'Avenc CP-1 i estem buscant informació (ressenyes, mapes, material que necessitem) i també una mica d'informació pel tema dels permisos i tot els que ens faci falta. El meu e-amil es doney_vdc@hotmail.com.

Salutacions i gracies.