Avenc de la Coma d'en Vila o Coma d'Adei


Aquest diumenge em anat amb en Fernando a fer ... un primera d'ell a Sant Llorenç, més concretament a la Serra de l'Obac, al munici de Mura.
Que era primera meva no és noticia, però... anar a cercar un avenc que se li havia resistit al Nando em va fer molta il.lusió. Amb internet i un GPS, l'aventura no resultava tan èpica com d'antuvi, i per tant estàvem bastant segurs que fariem l'avenc.
Teniem informació de primera mà, doncs entre l'espeloindex, les UTM i alguna indicació...que feien l'avenc erròniament als voltants de coll de les codoloses, no vam aconseguir arribar-hi de dret. Vam anar reseguint el camí que surt de la Mata i que passa aprop de l'Avenc de la Font Freda. Desprès de la sortida amb el CET que no el trobavem... he aprofitat per anar a veure que encara estava al seu lloc. Us passo les UTMs per si de cas algú vol anar a fer-lo. (X: 415706 Y: 4613116, alçada 891m i profunditat 10m). Continuant, hem passat a tocar de l'avenc del Cuento, que es troba tapat (X: 415551 Y: 4613017, alçada 891m i profunditat :-( 0m).
De fet, vam anar a parar a l'altra banda del Torrent de la Coma a 250 m del punt marcat pel GPS. Desgrimpant trobem un paratge preciós, especialment quant més ens apropem al Torrent.
Ara només ens manca trobar l'avenc i aquest apareix amb la seva boca ben maca. Us penjo les meves UTM (X: 414933 Y: 4614278, alçada 767m i profunditat 18m). Ens a costat un pèl més del que esperàvem però ja hi som. La boca dona espai a una sala encara més gran i il·luminada per la llum natural que entra. Ens assegurem a un tronc que hi ha allà mateix i ens preparem per baixar. Hi han parabolts (jo crec que son del 8 i no del 10) i en un principi no veiem cap spit. Arribem doncs pràcticament fins a l'embut on hi ha l'únic pou de la galeria. abans del pou hi ha un spit en bon estat i per tant instal·larem aquí. Continuant baixant apareix un nou parabolt que no podem utilitzar i un 15 cm. més avall un spit que permet fer la reinstal·lació amb relativa comoditat. En Nando comença doncs a baixar darrera meu i ens diriguim cap el fons del pou. A la sala d'amunt em vist 2 ratpenats... a veure si trobarem vida abaix.


La sala que hi ha al final del pou és molt bonica. Les formacions i colades estan prou bé. el primer que et rep és una columna una mica desgastada amb formacions, però ben aviat es van descobrint altres indrets encara més bonics. 



Al sostre hi ha formacions molt boniques, una ben massissa que obre aquest i blog i descobrim al menys 2 ratpenats més. En el fons hi trobem una tapa d'un objectiu fotogràfic de la marca Cybershot -Sony. Només cal que ens el demaneu i el farem arribar a qui el va perdre. 


I per tancar aquest descobriment d'un avenc d'aquells que no son senzills de trobar i que publiquem precisament per a que no vagi perdut, per tancar us mostrem la fantàstica foto de grup, en la que es captura el precís instant on a les fosques li dono un bon cop a la cara al Nando i queda immortalitzat com a dos actors de cine mut... Cal reconèixer que el Nando encaixa molt bé els cops, doncs ni s'ha queixat!

Anem molt endarrerits de penjar sortides... però aquesta és especialment bonica, doncs es fa una bona sortida per el meravellós parc natural que tenim, i l'avenc era dels que normalment no es fan. 

Una abraçada a tots! Esperant que comenci el nou curset d'iniciació a l'espeleo de la SIS... que promet molt! Apunteu-vos o demaneu informació.

Nando i Tomàs.