Avenc de la Ferla

Aquest cap de setmana vam fer la penúltima sortida de curset a l'avenc de la Ferla. Un dels avencs amb la boca més espectacular del Garraf.



Mostra avenc de la Ferla en un mapa més gran

Situació:
Al voltant del km. 16 de la Ctra. de Begues a Olesa de Bonesvalls, en una corba que hi ha una cimentera deixarem el cotxe. Desde aquí continuarem per la pista de l'esquerra i al cap de 7 minuts trobarem marques del GR 92-3 que hem de seguir direcció als Casals. Al cap de 10 minuts arribarem a un pou de glaç que deixarem a l'esquerra, continuarem durant uns 15 minuts pel GR fins arribar a un coll. Aquí deixarem el GR i baixarem per l'esquerra per un camí de fites on ens marcar l'avenc, que arribarem amb 5 minuts. Temps d'aproximació uns 40 minuts.
Coordenades: Latitud: 41º 19' 11''/ Longitud: 1º 51' 47''
Alçada sobre el nivell mar: 338 metres.
Sistema Coordenades UTM ( Datum: ED 50 Fus: 31N )
X: 404788 Y: 4575046


Descripció:
La boca és de forma circular d'uns 5 metres de diàmetre i dona pas a un pou de 92 metres. A la base surten 2 vies que donen al pou Rat-Penats de 39 metres. Desde aquest pou pots continuar per dos llocs. Un per una finestra que es troba a 7 metres de la base del pou i que dóna al pou Montesinos. O pots continuar descendint i anar a fer la via Torràs-Balart, que s'inicia amb una galeria ascendent seguida de petits pous estrets i enfangats. Cal també esmenentar que desprès d'aquesta ascensió s'ha trobat una via Miret-Canela que puja fins a la cota -23 metres.

Instal·lació:
Pel pou de 92 metres podem instal·lar per dos costats, per l'esquerra que és tot en parabolts i fa falta més corda o per la dreta que és la mitat amb parabolts i l'altre amb spits, per aquest costat gastarem menys corda (140 metres més o menys depenent de per on instal·lem) i per l'altre pou una corda de 80 metres. (és més fàcil d'instal·lar pel meandre superior).
 El dia ens va acompanyar amb un sol d'aquells que fan mal, sobretot si és en el Garraf, en l'aproximació vam suar el que no esta escrit. Els cursetistes van al·lucinar una mica amb el pou, però es tenent de curtir si volen ser uns bons espeleòlegs, i a la base del pou de 92 metres vam trobar tota una fauna, com una granota, un drag, bolets, i tot d'aranyes.
 
Desprès vam baixar el pou Rat-Penats pel meandre superior on és més directe. Just abans d'arribar a la base del pou vam saltar per la finestra que dona al pou Montesinos on vam donar per finalitzat l'avenc, ja era suficient esforç pels cursetistes. Però no pels monitors que toçuts ens vam endinsar per la gatera final i vam acabar plens de fang.
I cap amunt falta gent la pujada va ser lenta però sense pausa i va desinstal·lar el Cristian (Monitor) el pou Rat-Penats i l'Ori (cursetista espitos) el pou de 92 metres, o van fer molt bé. Llàstima que es van deixar un petate al fons del pou de 92 metres, cosa que el Cristian va tindre d'instal·lar altre cop i desintal·lar. No es pot perdre el cap...
A part d'aquest improvist tot va anar de maravella i ja estem esperant aquest cap de setmana per anar els dos dies als Ports de Beseït.








Base del pou de 92 metres

Fongs

Base del pou Montesinos

Sortida